HotBed's - engelskt uttryck för "Bra plats att växa upp på!"

Ett måtto som jag vill följa och sträva efter i min uppfödning =D


 

HEJ!

Jag heter Emelie och bor med min sambo Anders i lilla mysiga Kungsbacka 3mil söder om Göteborg. Här hemma bor just nu en ragdoll, Tuva, och hennes bästis, huskatten Mollie. I katteriet ingår även våran förstfödda lilla prinsessa Alice som bor hor fodervärdar inte allt för långt här ifrån så vi kan åka och pussa på henne när vi vill =)

Anders har haft katt hela sitt liv och jag har nog alltid omgivit mig av djur så långt jag kan minnas. När jag var liten skulle jag som många andra djurälskande barn bli veterinär. Hos oss har det funnits allt från liten guld hamster och fiskar till stora hästar. Vi är från i år lyckliga ägare till hästen Helmut, som mest rids av min lillasyster då hon går på Sveriges Rid Gymnasium. Han är en riktig snygging! Mer om honom på hästsidorna.

Ända sedan jag först hörde talas om denna vackra, coola katt så har jag varit helt såld! Ragdollen är ju en helt fantastiskt underbar ras som har tagit mitt hjärta totalt! Är så glad att vi äntligen hittade våran prinsessa, Tuva. Hon kommer ifrån Lena i Mullsjö med Rödjebackens ragdolluppfödning. När vi letade efter just våran docka längtade jag efter att få ha en egen uppfödning av denna härliga ras. Djur har alltid funnits omkring mig och tanken på en egen uppfödning har växt med tiden. Jag är dock fullt medveten om att det inte bara är en dans på rosor att sköta en uppfödning och föra rasen framåt. Men jag hoppas och tror det goda ska kunna uppväga de mindre roliga stunder som följer med.

Vi är ett ganska nytt katteri, men med många ambitioner på att ge katterna och uppfödningen det bästa vad gäller kunskap, erfarenhet och kärlek. Jag vill hela tiden utvecklas och lära mig mer.

Jag har förberett mig genom att ha läst allt jag kommit över vad gäller uppfödning och genetik, och skapat mig kontakter med andra erfarna uppfödare och kattägare. Jag har hunnit med att gå på en del utställningar och hoppas även kunna ha nytta av mina egna katt/djur erfarenheter. Jag var nyligen på ett mycket givande seminarium med våran erfarna och duktiga Ragdolldomare Hanna Jensen. Där gick hon bland annat igenom Ragdoll standarden grundligt och det diskuterades om hur olika den faktiskt kan tolkas. Nu måste vi uppfödare tillsammans tänka efter hur vi vill att den formuleras på ett tydligt sätt så att även mindre insatta (domare och ex nya uppfödare) kan läsa standarden och veta hur en Ragdoll ska se ut och vara utan rum för feltolkande.

Våren 2011 blev jag SVERAK diplomerad uppfödare och planerar att gå en och annan internet kurs i avel, genetik framöver då detta väckte ännu mer lust att lära sig mer, så himla roligt och intressant!

Jag kommer vara mycket noga när jag väljer individer som jag vill ha i min avel, då jag vill att de ska leva upp till det jag tycker gör en ragdoll. Därför kommer jag försöka ställa ut mina katter regelbundet för att få bedömningar och veta att de håller måttet. De katter jag väljer att använda i avel kommer regelbundet att testas med ultraljud av hjärta och njurar (HCM/PKD/CIN) samt DNA testas för HCM.

Vi kommer att föda upp de traditionella färgerna blått och brunt, men även de lite mer ovanliga färgerna choklad och lila som jag är förtjust i.