Temperament Rasstandard Historia Färger & Varianter Skötsel

Skötsel
Källa: Ragdollklubben.com


> Pälsvård
Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den saknar underull och är mycket silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Dock finns det givetvis katter som avviker från standarden, och om katten har väldigt mycket päls så kan det bildas tovor hur bra kvalitet det än är på pälsen.

Att borsta och kamma katten är ett bra tillfälla att kontrollera att katten mår bra och inte verkar ha ont någonstans, så man bör ta fram borsten och gå inom katten ungefär en gång i veckan. Många katter uppskattar borstning och njuter av dessa stunder. Andra kanske är lite hårömma och måste övertalas lite, men då får man ta det försiktigt så att man inte gör illa katten när man kammar. Har man en katt som inte ställs ut som har fått tovor så kan man klippa bort dem istället, om katten tycker det gör ont när man ska reda ut den. Är det dock en utställningskatt så kanske det inte ser så snyggt ut med en "hack" i pälsen, så då får man nog försöka reda ut tovan så gott det går. Har man en katt som ställs ut så får man se till att hålla efter pälsen så att inga tovor bildas.

Att bada katten kan behövas då och då, även om man bara har en sällskapskatt som går hemma. Men det räcker att bada kanske en gång om halvåret eller året, om katten inte blivit särskilt smutsig, förstås. Det viktigaste när man badar en katt till vardags är att man har ett bra schampo som löser upp fett. Övriga tillbehör behövs i regel inte till vardags. Jag rekommenderar här produkter som heter ESPREE, personligen tycker jag att ESPREE Silky Show eller Rainforest fungerar bäst men det kan vara olika på olika katter.


> Övrig vård
Klorna bör klippas ca var 14e dag. Lättast är att klippa klorna på en katt som är småtrött - även om de allra flesta finner sig i hanteringen.
Man bör känna igenom sina katter regelbundet för att se att de mår bra. Kolla igenom öronen - tänderna - ögonen - gör en riktig genomgång. Se även till att veta vilken normal kroppstemperatur din katt har så du vet hur mycket som ska till för att den ska ha feber.